miércoles, 11 de noviembre de 2009

Søren Kierkegaard


Vida
Va néixer a Copenhague (1813-1855). Era el fill menor del segon matrimoni d´un ric comerciant molt religiós. Era gperut de naixement, i l´estricta educació religiosa que va rebre per part paterna està en la base del seu temperament angustiós. Aquesta creença tan religiosa va causar-li més d´una crisi. Destacava per la seva ironia i sentit del humor. Anys més tard, sense donar cap explicació va abandonar el seu compromís amb Regina Olsen (1841). Es creu que va tindre una nova crisi religiosa que el empenyar a prendre tal decisió .Els primers escrits de Kierkegaard tractaven dels dos estadis previs de l´existència humana, segons la teoria dels tres estadis que va proposar segons O l´un o l´altre que guarda cert paral.lelisme amb la seva existència, va distingir l´estadi estètic i l´estadi moral i que es complemente gràcies a l´estadi religiós. Va escriure amb pseudònims els llibres que reconstruïa el discrus de l´esteta, i també els que va dedicar a l´estat ètic.
Només quan va entrar a l´estadi religiós a l´any 1848, va abandonar els seus estadis. La intennció d´aquests pseudònims no era ocultar la seva identitat sinó de donar noms i cognoms als seus personatges, i cadascun d´aquests simbolitzaven les diferents idees de l´existència segons cada home. L´esteta seria aquell individu que angustiat per la impossibilitat de determinar per si mateix la direcció de la seva pròpia vida per si mateix, suspenent les decisions per evitar equivocar-se.


LA SEVA OBRA:
Primeres obres (18411846) Kierkegaard va escriure en els seus dies de joventut i universitat alguns articles sobre política, dones i entreteniment, però molts acadèmics consideren que la primera obra notable de l'autor és, o bé la seva tesi universitària, Sobre el concepte d'ironia en constant referència a Sócrates, presentada en 1841, o la seva obra mestra, O ho uneixo o allò altre, publicada en 1843. En qualsevol cas, ambdues van criticar a importants figures del pensament filosòfic occidental (a Sócrates i a Hegel, respectivament), van exhibir l'estil d'escriure únic de Kierkegaard i van mostrar maduresa pel que fa a les obres inicials. O ho uneixo o allò altre va ser escrita principalment durant l'estada de Kierkegaard a Berlín i acabada en la tardor de 1842. Manuscrit de Kierkegaard d'Engrunes filosòfiques.En el mateix any que va ser publicat O ho uneixo o allò altre, Kierkegaard va descobrir que Regine s'havia promès amb Johan Frederik Schlegel. Això li va afectar profundament a ell i a les seves següents obres. Per una banda de Temor i tremolor, publicat a la fi de 1843, pot interpretar-se que 'Kierkegaard espera que mitjançant un acte diví Regine torni a ell'.Repetició, publicada el mateix dia que Temor i tremolor, tracta sobre un jove cavaller que deixa al seu estimada. Diversos altres treballs d'aquest període contenen matisos semblants, relacionats amb la seva situació personal. Altres obres importants d'aquesta època se centren en la crítica de Georg Wilhelm Friedrich Hegel i conformen una base per a la psicologia existencial. Engrunes filosòfiques, El concepte de l'angoixa i Etapes del camí de la vida tracten sobre els pensaments i sentiments als quals un individu pot enfrontar-se en la vida. Potser el més audaç atac al hegelianismo es dóna en Postil·la conclusiva no científica a les "Engrunes filosòfiques" en el qual discuteix la importància de la subjectivitat individual com veritat i contesta a l'afirmació hegeliana que "Tot el racional és real i tot el real és racional". La majoria d'obres d'aquest període van anar de naturalesa filosòfica i es van escriure sota pseudònims i de manera indirecta, representant diversos punts de vista i maneres de vida. En qualsevol cas, Kierkegaard també va publicar discursos teològics escrits sota el seu propi nom. Kierkegaard va escriure aquests discursos per a clarificar aspectes filosòfics de les obres escrites sota pseudònims, per a discutir aspectes teològics d'aquestes, i per a edificar al lector.

No hay comentarios: